5 tips voor reizen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een prachtig land met enorm veelzijdige natuur en verschillende culturen. Begin 2014 heb ik een maand rondgetrokken door dit bijzondere land. Uiteraard is een maand veel te kort om het hele land te kunnen zien, maar ik heb toch een aantal hoogtepunten op een rijtje gezet.

Uitzicht Underberg - Zuid-Afrika
De Drakensberg zichtbaar vanuit Underberg

5. Underberg
Underberg is een dorpje aan de voet van de bergketen Drakensberg en vlak bij de grens met Lesotho. Dit dorpje is uitstekend geschikt voor wandelaars, hikers en mountainbikers. Ik overnachtte in het hostel Khotso Adventure Farm waar de medewerkers je graag meenemen voor een paardrijtocht door de bergen. Hier kan je helemaal tot rust komen; op andere gasten en medewerkers van het hostel na is er in de weide omgeving niemand te bekennen. Overigens is dit ook een prachtige startplaats voor een meerdaagse trektocht over de Drakensberg.
.

zuid-afrika
Zebra’s lopen over hetzelfde pad als jij

4. Groenkloof Nature Reserve
In dit prachtige natuur reservaat midden in de hoofdstad Pretoria, krijg je bij de ingang hikes met verschillende lengtes aangeboden. Het leuke aan dit park is dat er prachtige dieren leven waarvan je verwacht ze alleen op een safari vanuit een auto te kunnen zien, maar waar je hier vlak langs kunt wandelen. Zo ben ik onder andere een kudde zebra’s tegen het lijf gelopen en heb zelfs een giraffe kunnen spotten.
.

.

Uitzicht vanaf de Tafelberg in Zuid-Afrika
Het uitzicht vanaf de Tafelberg

3. Tafelberg in Kaapstad
Als je naar Kaapstad gaat moet je absoluut de Tafelberg zelf beklimmen. Als je na een uur of 4 eindelijk boven bent, geeft dit enorm veel voldoening. Daarnaast is de tocht op zichzelf ook prachtig. Er zijn een aantal bestaande routes waarbij je verschillende kanten van de berg te zien krijgt. Het is wel aan te raden om met een gids op pad te gaan. Niet alle routes zijn namelijk even veilig en duidelijk. Ik ben zelf met Riaan van Hike Table Mountain wezen hiken. Deze man weet alles van de Tafelberg, is vriendelijk en zorgt ervoor dat iedereen veilig boven komt. .

Uitzicht over Crocodile River en het Kruger Park
Uitzicht over Crocodile River en het Kruger Park

2. Kruger Park
Veruit het bekendste natuurreservaat van Zuid-Afrika, maar wel een hele mooie. Ik heb 8 uur lang in een grote safaritruck gezeten op zoek naar ‘The Big Five’. Een privé safari is niet goedkoop, maar absoluut de moeite waard. Overnachten kan op een hoop verschillende plaatsen in en rondom het park. Een luxe accommodatie in Komatipoort is Buckler’s Africa. Deze lodge biedt, naast een prachtig uitzicht over het Kruger Park en Crocodile River vanuit de tuin, een keur aan verschillende safari’s.
.

Hole in the Wall, Coffee Bay - Zuid-Afrika
Prachtig natuurwonder ‘Hole in the Wall’

1. Coffee Bay
Coffee Bay is het mooiste dorpje van Zuid-Afrika. Het dorpje bestaat voornamelijk uit heuvels waarop de kleurrijke rondje huisjes van de Xhosa families staan. Onderaan de heuvels bij de baai liggen een aantal hostels vlak bij elkaar, wat het tot een enorm gezellige boel leidt. In Coffee Bay kan je, naast relaxen en genieten van de mooie omgeving, ook goed terecht als je van paardrijden of surfen houdt. Mijn hoogtepunt van Zuid-Afrika was toch de ‘Hole in the Wall’, op een uur rijden van Coffee Bay vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *