Alleen op reis? Tips voor alleen reizen

Ben je er zat van het steeds achter je vrienden aan te lopen, omdat zij niet willen doen waar jij zin in hebt? Hebben jij en je geliefde elk jaar weer ruzie op vakantie? Kies er dan eens voor om alleen op reis te gaan.

Alleen op reis per vliegtuig

Voordelen van alleen op reis gaan

Alleen op reis gaan klinkt misschien erg saai en eenzaam. Beide is het absoluut niet. Ik zal hieronder wat voordelen noemen die ik heb ondervonden tijdens mijn solo reizen.

  • Je kan doen wat je wilt; zelfgemaakte plannen kan je zelf weer omgooien
  • Je hoeft nooit alleen te zijn; als solo reiziger ontmoet je sneller mensen dan wanneer je samen reist
  • Je leert beter voor jezelf te zorgen; op jezelf wonen is iets anders dan jezelf redden in een onbekende omgeving
  • Je leert jezelf beter kennen; als je alleen op reis bent leer je wat je belangrijk vindt in het leven en welke bepaalde dingen bij je passen en welke juist niet

Je kan doen wat je wilt; zelfgemaakte plannen kan je zelf weer omgooien
Als je alleen op reis bent, hoef je met niemand rekening te houden. Rekening houden met anderen doe je veel sneller en vaker dan je denkt. Zonder reisgenoten kan je langer op een plek blijven zonder dat dit in de planning stond of juist doorreizen naar een volgende locatie als de plek je minder boeit. Uitslapen of om 5 uur de zonsopgang bekijken? Niemand die je ervan weerhoudt.

Alleen op reis maakt snel vrienden
Alleen op reis en snel vrienden gemaakt

Je hoeft nooit alleen te zijn; als solo reiziger ontmoet je sneller mensen dan wanneer je samen reist
Mijn eerste solo reis was een taalcursus in Miami (Florida, Verenigde Staten). Een taalcursus is een uitstekende plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Je meeste studiegenoten reizen ook alleen en ze zijn van alle leeftijden. Een ideale locatie om een praatje te maken en zo meteen de taal te oefenen.
Ook op plekken als hostels of in een bar kan je makkelijk andere mensen ontmoeten. Veel hostels (goedkope hotels met vaak een gezamenlijke ruimte en slaapzalen) hebben een bar waar s’avonds reizigers niet verlegen zitten om een praatje met een onbekende.

Als je met reisgenoten reist zullen andere reizigers minder snel een praatje komen maken, omdat niemand zich teveel wil voelen. Ook zal je niet snel op iemand anders afstappen als je al met een groep vrienden op pad bent.

Je leert beter voor jezelf te zorgen; op jezelf wonen is iets anders dan jezelf redden in een onbekende omgeving
Als je alleen reist moet je alles zelf doen en zelf bepalen. Waar en wat ga ik eten? Waar ga ik slapen? Wat ga ik morgen doen? Je kan hier veel van leren en het kan heel bevrijdend voelen om over juist deze kleine dingen na te moeten denken.

Alleen op reis leer ik mezelf kennen
Ondergaande zon in Key West – Florida

Je leert jezelf beter kennen; als je alleen op reis bent leer je wat je belangrijk vindt in het leven en welke bepaalde dingen bij je passen en welke juist niet
Door alleen te reizen ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen, dat ik uren kan genieten van het staren naar de zee. Dat ik internet eigenlijk helemaal niet zo hard nodig heb als ik vaak denk. Natuur is veel belangrijker voor me geworden.
Alleen op reis betekent vaak ook dat je meer één bent met je gedachten. Je moet alle indrukken en ontmoetingen zelf verwerken zonder ze meteen te kunnen delen. Een reisdagboek bijhouden kan helpen om alles makkelijker en sneller te verwerken.

.
.

 …
Nadelen van het alleen reizen

Alleen reizen kan ook nadelen hebben. Kan je jezelf niet goed vermaken zonder vrienden om je heen? Dan is alleen op reis gaan misschien niet het beste idee. Ben je wel erg sociaal, dan kan alleen reizen er juist voor zorgen dat je met 50 nieuwe Facebookvrienden terug naar huis gaat.

Het alleen eten in een restaurant is voor de meeste solo reizigers het minst leuke. Je hebt al snel het gevoel dat mensen je zielig vinden en wat doe je terwijl je op je eten wacht? Een oplossing kan zijn om een restaurant op te zoeken waar je aan de bar kunt eten. Je zal versteld staan hoeveel mensen er bij je aan de bar komen zitten die ook alleen zijn.

Een ander nadeel is dat veel accomodaties prijzen berekenen per twee personen. Hierdoor kunnen je overnachtingen ineens een stuk duurder uitvallen als je een tweepersoonskamer moet nemen en daarmee voor twee personen moet betalen. Een bed in een slaapzaal van een hostel is dan een prima uitkomst.

Tips voor je eerste solo avontuur

  • Zorg dat je op je bestemming aankomt met daglicht. In het donker is alles ingewikkelder en in je eentje vaak minder veilig
  • Wil je andere reizigers ontmoeten? Ga dan naar de veel minder bekende attracties, hier vind je vaak geen toeristen, maar wel reizigers die vaak ook alleen op pad zijn. Zo heb je al snel iets gemeen
  • Bedenk je, dat je locals vaak maar één keer ontmoet. Maak je daarom niet druk om wat ze van je vinden. Vraag wat je wilt vragen, dit kan zomaar een bijzonder gesprek worden

Wil je meer lezen over alleen reizen? Bezoek dan ook eens de volgende blog: Solo Traveler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *