Zuid-Afrika: Kijkje bij een Xhosa stam

Voordat ik vorig jaar naar Zuid-Afrika vertrok, heb ik de 3 Op Reis (BNN) aflevering over de Wild Coast meerdere malen bekeken. De presentator bezocht onder andere het dorpje Coffee Bay; een backpackersparadijs en tegelijkertijd een plek waar de oude volksstam Xhosa nog woont. 

xhosa dorp coffee bay
Kleurige huisjes van de Xhosa – Coffee Bay, Zuid-Afrika

 

Silas

Het mooie aan de backpackers-gemeenschap van Coffee Bay is, dat ze daar niet aan concurrentie doen. Is de ene hostelbar vanavond erg rustig? Dan gaat iedereen, inclusief het personeel, naar de andere bar, waar het wel druk en gezellig is. Op mijn eerste avond in het mooie dorpje liep ik, in de bar van het hostel aan de overkant, een jongen tegen het lijf. Het duurde even, maar na aan de praat te zijn geraakt besefte ik me dat ik hem kende. Ik besloot het hem te vragen en inderdaad, hij was een paar jaar geleden geïnterviewd door een Nederlandse presentator. Aangezien hij nog nooit eerder was herkend van de tv, had ik er meteen een nieuwe beste vriend bij. Hij bood aan om me de volgende ochtend een rondleiding te geven door zijn dorp en me aan zijn familie voor te stellen.

xhosa huis
Silas voor zijn huis – Coffee Bay, Zuid-Afrika

 

Xhosa dorpsvergadering

De volgende ochtend stond Silas me al vroeg op te wachten aan de voet van de heuvel waarop hij woont. Hij heeft me in een paar uur tijd het hele dorp laten zien. We begonnen in zijn ouderlijk huis, zoals hiernaast te zien, en hij stelde me voor aan zijn ouders, zusjes, opa, oma en neefjes en nichtjes.
Elke maand vergadert de Xhosa clan in Coffee Bay, bovenop een heuvel. Voor deze keer mocht ik daarbij zijn, maar aangezien niemand heel vreemd opkeek, verwacht ik dat Silas wel vaker mensen meeneemt. Het was leuk en interessant om erbij te mogen zijn, maar de Xhosa spreken isiXhosa, oftewel; in clicks. Helemaal niks van te verstaan dus.

Na de rondleiding kwam Silas ineens naar me toe met de mededeling dat hij leeft van rondleidingen en of ik ook een vergoeding voor hem had. Uiteraard heb ik hem gesteund, maar zijn gastvrijheid valt dan toch een beetje tegen.

Eén gedachte over “Zuid-Afrika: Kijkje bij een Xhosa stam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *